SDF operationer

SDF operationer
Folk i verden, kig på Rojava! - Mayday, mayday.. hjælp Kobane og Rojava https://drive.google.com/file/d/0B4hjJTbOj_agbld1bmJXTlB1U3c/view

Blog-arkiv

Most read posts

mandag den 1. juni 2015

Prøver Tyrkiet igen at kvæle livet i Kobane? Mayday mayday mayday

Prøver Tyrkiet igen at kvæle livet i Kobane?   Mayday mayday mayday




Prøver Tyrkiet igen at kvæle livet i Kobane?

Af Fréderike Geerdink. i

8. Maj 2015. Oversat af Heine Strømdahl. 



Vi kan ikke gøre noget for at stoppe dem i at vende tilbage”, siger Fayza Abdi til mig, hun er med-præsident i Kobanes lovgivende forsamling. Vi taler ved en konference om genopbygningen af Kobane efter YPG, YPJ, Peshmergaer og amerikanske bomber sparkede ISIS i røven og jog dem ud af kantonen i januar. ”Vi siger til Kobanes indbyggere, som ønsker at vende hjem, at de skal vente, men hvad kan vi gøre, hvis de ikke lytter?” Den eneste ting, Kobanes administration kan gøre, er at bønfalde Tyrkiet om at åbne toldporten ved grænsen så ikke kun mennesker, men også materialer kan passere igennem. Men Tyrkiet lytter ikke til Kobanes bønfaldelser. Hvad dette indebærer, foruroliger mig virkelig.   




Billede: Fréderike Geerdink.
Ødelæggelse omkring Frihedspladsen i Kobane, januar 2015.

Hvor mange af Kobanes indbyggere, som nu er vendt tilbage til den befriede - men ødelagte - by og de omkringliggende landsbyer, er uklart. Ikke alle, som vender tilbage, bliver. Nogle vender tilbage til Tyrkiet, når de ser, at der endnu ikke er en rimelig sandsynlighed for at leve et normalt liv, eller når de finder deres hus helt ødelagt. Nogle mennesker kan ”vende tilbage” flere gange igennem Mürsitpinar grænseporten, idet de rejser frem og tilbage mellem Tyrkiet og Kobane (og ofte kommer tilbage til Tyrkiet på illegale måder). Der findes ingen statistik.   
Ved konferencen, der blev afholdt i Diyarbakir, blev der fremlagt statistikker om Kobanes tilstand. ”Skadesvurderingen” blev grundigt gennemgået af Diyarbakirs afdeling af Sammenslutningen af ingeniører og arkitekter (TMMOB). For at tage et par af tallene: Boligkvarterer er sommetider ødelagt på et 50 procents niveau, sommetider på et svimlende 98% niveau, omkring halvdelen af husene er jævnet med jorden, og den anden halvdel står stadig men er svært beskadiget. Ud af 46 offentlige bygninger er 30 beskadiget, men kan stadig genopbygges, 16 er så ødelagte at de ikke kan genopbygges, 80 procent af de traktorer, der anvendes til landbrug, er ødelagt, de fleste af de en million frugttræer er beskadiget, og alle 370.000 kyllinger er døde. Alle fire hospitaler er ubrugelige, i deres sted er der én lille klinik, som næsten ikke har nogen materialer til at hjælpe patienterne.

Ikke særligt ansvarligt.

Det er, hvad de hjemvendte kommer tilbage til. Og der er andre fysiske konsekvenser af krigen, som slet ikke er nævnt endnu: landminer, som ISIS efterlod i husene (som allerede har dræbt og såret flere borgere), rådnende og sygdoms-spredende lig, som ikke alle er blevet fundet og renset væk endnu, et ødelagt kloaksystem og mangel på rent vand, begge dele udgør en sundhedsrisiko.  

 

Gadebillede fra Kobane. Billede: Fréderike Geerdink.

Man kan sige, at det ikke er særligt ansvarligt af borgerne at vende tilbage til Kobane, mens byen stadig er i denne alvorlige situation, men det ville ikke gøre megen nytte. Faktum er, at borgerne vender tilbage. Tyrkiet tillader Kobanes borgere at passere igennem Mürsitpinar, samme tilladelse får folk med visse professioner (som læger, for et maksimum på tre dage) eller fra foreninger (som arkitekterne fra TMMOB, og advokater fra Sammenslutningen af Advokater), og politikere – men det er det hele. Journalister har i øvrigt ikke lov til at komme ind, så medmindre jeg kryder grænsen illegalt (hvilket jeg ikke vil), så er der ingen måde, hvorpå jeg selv kan tjekke situationen.
Men ting, som Tyrkiet ikke tillader at komme ind, for at nævne nogle få, er: byggematerialer, hospitalsbehov, landmine-detektions og ødelæggelsesteams (demining teams), landbrugsmaskiner - eller kort sagt alt, som vil forbedre folks liv og gøre livet i Kobane sundere eller direkte beskytte liv. Kan du se billedet for dig?
Enhver, som ønsker at vende tilbage, har Tyrkiets tilladelse til at passere, men derefter skal de sørge for sig selv, uden at nogen hjælp udefra får lov at nå dem.

En eneste mursten.

I mellemtiden sprudlede konferencen med energi, med viljen til at begynde genopbygningen af byen og de omkringliggende landsbyer ( som ikke alle er blevet befriet endnu), og det myldrede med ideer om, hvorledes byen kan gøres bæredygtig og økologisk, på linje med Rojavas sociale kontrakt, som Kobane er en del af. Jeg spurgte Sinam Mohamad, repræsentanten i Europa for alle de tre Rojava kantoner, hvordan det føles at optegne planer for Kobanes fremtid i bevidstheden om, at Tyrkiet ikke vil tillade en eneste mursten, et eneste operationsbord, en eneste demineringsekspert, en eneste traktor, at komme igennem. Hun sagde: ”Det er naturligvis sørgeligt, men samtidig er det afgørende at lave solide planer for Kobane, i særdeleshed nu hvor grænsen er lukket for alle, pånær borgerne. Med disse planer, der udarbejdes af eksperter og som der er truffet afgørelse om på demokratisk vis, kan vi forsøge at overbevise det internationale samfund til at presse Tyrkiet til at tillade materialer at komme ind, at åbne en toldport ved grænsen.”
Efter at have besøgt Kobane i slutningen af januar, efter at have talt med mange flygtninge, som ønsker at vende tilbage, efter at have besøgt konferencen og hele tiden høre om grænseproblemet, spekulerer jeg: hvad er det Tyrkiet prøver at gøre? Kvæle, ødelægge livet i Kobane endnu engang?






 Af Fréderike Geerdink. Oversat af Heine Strømdahl




Breaking news: Mayday Mayday Khabur region in Rojava:




Breaking : 23 dead in fire in Qamishlo in Rojava

23 dead in fire in one of hospitals in Qamishlo

01.06.2015 12:52   HeadlineNews



Hjælp Kobane og Rojava.
Forslag: Skriv til eller en kontakt en politiker og spørg om han/hun vil anmode Tyrkiet om at åbne en humanitær korridor ind til Kobane. Eller giv her:
   










 Fréderike Geerdink 






To artikler fra min (HS) hånd, om Rojava og dets krig mod ISIS kan tilgås her:





Folk i verden, kig på Rojava!

I verdens folk, I folk i Amerika, i England, i Frankrig, i Italien! Se på Rojava og erkend, at I ikke må lade dette folk stå alene i deres kamp! Der findes kun en mulighed for os alle: fælles at stå sammen så længe, indtil denne kamp er vundet, til denne kamp endelig er beseglet ved sejren over fjenderne, ved sejren over mørkets magt.
Folket i Rojava har talt. Vi har gjort vor pligt, vi har drevet ISIS ud af Kobane og vi står i dag nu kun cirka 60 kilometeri fra slangens hoved – Raqqa - og vi vil fortsætte med at gøre vor pligt. Folk i verden! Gør også jeres pligt og hjælp os i den tid, der står foran os, ikke kun med drønet fra jeres flyvemaskiner, ikke kun med de modige frivillige mænd og kvinder, som rejser fra jeres lande og hertil for at kæmpe på vores side, men med den standhaftige og evigt eksisterende indeståen for de fælles idealer, som alene kan sikre vor fremtid og som også alene kan sikre jeres fremtid. Folk i verden, kig på Rojava! Og folk i Rojava, vær sikre på, denne kamp vil vi, denne kamp vil vi vinde!














Kommateret den 5/6-2015.
Tak til Christian T Engelstoft for hjælp med kommatering. 
  



iYPG take Over Cement Factory and Villages in Raqqa

Kurdish forces just 60km from Caliphate 'capital city' Raqqa



Ingen kommentarer:

Send en kommentar